Vad kostar en hemsida?

Det är en fråga många företag ställer sig när de står i begrepp att välja webbyrå. Vi reder ut hur mycket du kan förvänta dig att få för pengarna.

 

 

 

En hemsida kostar vad du är beredd att betala

När det är dags att köpa hemsida kommer du snabbt inse att priserna varierar stort. Beroende på hur avancerad hemsida du är ute efter och vilken webbyrå du väljer kan den landa på allt från några få tusenlappar till över 100.000 kr. Men vad är det då som påverkar priset?

Vad påverkar priset på en hemsida?

Priset på en hemsida påverkas av många olika faktorer. Genom att känna till dem blir det lättare för dig att välja en passande webbyrå och en hemsida med rätt funktioner för just ditt företag.

Här är några faktorer som påverkar vad en hemsida kostar:

Mall eller helt unik design

Om din webbyrå utgår från anpassade mallar tar projektet betydligt kortare tid än om din hemsida ska byggas helt från scratch. Utgångspunkt i en mall gör alltså priset lägre.

Antal sidor

Ju fler sidor du behöver, desto mer kommer din hemsida kosta. Även undersidor räknas in, de du inte ser i första menyn. Om du behöver 40 sidor kanske du kan bygga upp 30 av dem själv, förutsatt att uppdateringsverktyget är enkelt nog. Då landar du på en lägre kostnad.

 

Funktioner som du behöver

Olika webbyråer erbjuder olika funktioner i hemsidor som de skapar. Fundera på exakt vad du behöver för funktionalitet och fråga vad som ingår och vad som kostar extra innan du beställer. Exempel på funktioner är produktkatalog, bildgalleri, statistik etc.

Text- och bildmaterial som behöver skapas

Om din webbyrå ska skriva texter och/eller ta bilder åt dig kommer kostnaden bli betydligt högre. Att ta fram sådant här innehåll är tidskrävande och brukar debiteras per timme. Ju mer innehåll du har själv, desto lägre blir alltså kostnaden för din hemsida.

 

Om hemsidan är mobilanpassad

Idag är det nästan standard att hemsidor skapas med olika skärmstorlekar i åtanke. Vissa webbyråer kan dock fortfarande ta extra betalt för mobilanpassning.

Om sökmotoroptimering ingår

Sökmotoroptimering av hemsidor är ytterligare ett tidskrävande projekt. Beroende på hur avancerad sökmotoroptimering som ingår när du köper hemsida kan priset också variera rätt rejält. Enbart tjänsten sökmotoroptimering kan kosta tusenlappar per månad så om det ingår i en hemsida är det vanligtvis av enklare form.

 

Sammanfattat

En hemsida för ditt företag kan kosta allt från ingenting till över 100.000 kr. Priset beror på många faktorer såsom hur hemsidan designas (mall eller från scratch), hur många sidor den har, om webbyrån ska skriva texter och ta bilder, om domännamn och e-post ingår, om den är mobilanpassad och sökmotoroptimerad, om support ingår samt om det krävs skräddarsydd programmering.

Vad är viktigt för dig när du ska köpa hemsida / e-handel? Helt unik design? Hjälp med texter och bilder? Avancerade funktioner? Att kunna prata med en expert och få support? Titta igenom artikeln igen så får du förhoppningsvis en idé om hur mycket en hemsida skulle kosta för just ditt företag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *